Warming-up: Aanstaande toernooi in Kaapstad

Voor veel jonge kinderen uit Zuid-Afrika is sport een belangrijk onderdeel van hun leven. Bestuurslid Matthijs gaat dat zelf ervaren. Samen met zijn zus Sanne en zijn vriendin Lissa organiseert hij in november een voetbaltoernooi in Langa, Kaapstad. Sanne is in Zuid-Afrika al bezig met de voorbereidingen, Matthijs en Lissa reizen haar volgende maand achterna.

“Ik hoop dat we op het toernooi acht tot tien enthousiaste teams kunnen verwelkomen. Dan zouden we zo’n 100 kinderen een heerlijke dag laten beleven,” vertelt Matthijs. Hij vertelt vol passie over zijn eigen liefde voor sport. In het verleden stond hij zelf vaak op het voetbalveld, inmiddels doet hij vooral aan hardlopen. Onlangs heeft hij nog een marathon volbracht binnen een tijd waar hij trots op kan zijn.

Langa, Kaapstad, Zuid-Afrika

Toch heeft Matthijs ook nog steeds iets met teamsporten. Wat hem daarin aantrekt is het gevoel bezig te zijn om samen iets neer te zetten. Samen naar een bepaald doel te streven, om vervolgens te ervaren dat je daar meer energie uit haalt dan je erin stopt. “Eigenlijk is het net zoals een bestuursfunctie bij United Cubs: het kost energie, maar je haalt er ook heel veel uit door het enthousiasme van kinderen en vrijwilligers op de filmpjes en foto’s.”

Binnen het bestuur van United Cubs is Matthijs verantwoordelijk voor de fundraising. Toen hij ongeveer anderhalf jaar geleden de vraag kreeg of hij het bestuur wilde ondersteunen twijfelde hij niet. “Vooral de verhalen van Frank en Jeroen over de oprichting van de stichting maakten me erg enthousiast”, vertelt Matthijs opgetogen. ”Ze hebben me geïnspireerd!”

Voor het toernooi in Kaapstad werkt United Cubs samen met partnerorganisatie Project Playground. Dit is een non-profit organisatie die zich inzet voor de rechten van kinderen in Zuid-Afrika. Project Playground vindt het belangrijk dat een kind ook echt kind kan zijn en houdt zich naast sport en spel bezig met culturele activiteiten (muziek, dans, kunst en drama), activiteiten voor kinderen met een handicap, en een gezondere leefomgeving. De organisatie wil kinderen aanmoedigen om zowel in zichzelf als in een betere toekomst te geloven. Dat klinkt ons bekend in de oren! Een samenwerking tussen United Cubs en Project Playground is daarom een voltreffer.

Ook Matthijs wil de kinderen in Zuid-Afrika meer meegeven dan een leuke dag. “Hopelijk mogen we mensen inspireren om vaker in teamverband sportactiviteiten uit te voeren of te organiseren”

Lotte Kleemans

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *