Toernooi in Xela, Guatemala

Roberto, Benjamin, Anniek en Sabine hebben in Xela (Guatemala) een toernooi georganiseerd in samenwerking met United Cubs.
Hieronder het verslag van dit geweldig toernooi.

Voorbereiding

Op 6 oktober hebben wij een sportdag georganiseerd voor de kinderen en familieleden van Fundal. Fundal is een organisatie voor kinderen met een beperking in Xela, Guatemala. De voorbereiding en sportdag hebben wij met vier vrijwilligers en de coördinator van EVS in Guatemala georganiseerd. Ter voorbereiding van deze sportdag hebben wij gezorgd voor een locatie (sportveld en atletiekbaan) en deze vermeld op de uitnodigingen die wij gegeven hebben aan Fundal en de families. Verder hebben wij gezorgd voor sportmateriaal, eten, T-shirts, medailles en diploma’s voor alle kinderen.

De sportdag

Zoals we op de uitnodiging vermeld hadden, begon de sportdag om 9 uur. Om 8 uur waren wij op de locatie aanwezig om de activiteiten voor te bereiden. De activiteiten bestonden uit verschillende korte spel- en sportonderdelen. Voorbeelden hiervan waren: het gooien van een bal in een bak met water, het rollen van een bal, kegelgooien, voetballen, slalom en spekhappen. Het eerste uur hebben we gebruikt om deze activiteiten op te zetten. Verder hebben we dit uur gebruikt om het eten en drinken voor te bereiden. Naast de maaltijd hebben we gezorgd voor voldoende water dat door de kinderen en families de gehele ochtend gedronken kon worden.

Om 9 uur stond er inmiddels een grote groep te wachten buiten het sportveld. De groep bestond uit omennabij 30 kinderen, familieleden en medewerkers/stagiaires van Fundal. Nadat zij door ons opgehaald zijn, hebben wij hen welkom geheten en de T-shirts uitgedeeld aan de kinderen. Vervolgens hebben we een groepsfoto gemaakt, waarna de sportdag daadwerkelijk van start kon gaan. De groep kinderen werd opgedeeld in groepen van zes kinderen per activiteit. Met hulp van familieleden en medewerkers van de organisatie, hebben de kinderen de verschillende onderdelen doorlopen.

 

De rol die wij vervulden was het uitleggen van de activiteiten, het voordoen en het uitvoeren van de activiteiten door de kinderen in goede banen leiden. Daarnaast is er afwisselend door één van ons foto’s gemaakt. Aangezien we te maken hadden met een diverse doelgroep qua leeftijd en problematiek, waren niet alle activiteiten voor alle kinderen geschikt. Dit hebben we opgelost door de kinderen activiteiten die geschikt waren en zij leuk vonden, vaker met hen te herhalen. Zo bestond de groep kinderen voor een (klein) deel uit baby’s/peuters. Met hen hebben wij bijvoorbeeld activiteiten gedaan waarbij ze konden voelen aan verschillend materiaal. Ook waren er een aantal kinderen aanwezig die rolstoel gebonden waren. Hier hadden we rekening mee gehouden door de activiteiten deels op te zetten op een deel van het veld dat toegankelijk was voor rolstoelen.

Na een uur sport- en spelactiviteiten te hebben gedaan, hebben we een pauze aangekondigd. In de pauze kregen de ouders en medewerkers drinken uitgedeeld en de kinderen drinken en wat lekkers. Aangezien wij geen koelkast tot onze beschikking hadden, hebben we gekozen voor eten dat verpakt en langer houdbaar was. Na de pauze is een deel van de groep gaan voetballen. Kinderen die hier niet toe in staat waren, hebben opnieuw het parcour doorlopen en overige kortere activiteiten gedaan. Zowel bij de activiteiten voor en na de pauze hebben we hulp gehad van Josan en Evelien, de coördinatoren van EVS in Guatemala. Zij hebben ondersteuning geboden bij zowel de activiteiten en de communicatie in het Spaans.

Afsluiting

Ter afsluiting van de sportdag, hebben we met de gehele groep een ronde gelopen over de atletiekbaan. Bij de finish werd aan alle kinderen een diploma, medaille en iets lekkers uitgedeeld

 

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *