Blessings van boven in Kaapstad

Het is alweer het tweede toernooi dat oud-bestuurslid Thom Rommens op zijn naam heeft staan. In deze blog doet hij verslag van het mooie evenement dat half oktober plaatsvond in Kaapstad.

Zaterdag 10 oktober 2015. Ik word wakker aan de rand van Kaapstad, bij Malunga thuis. Malunga is een medewerker van Project Playground en woont en werkt in één van de grootste townships van de stad Langa. De indrukken van de vorige avond (uitgebreide rondleiding en een warm welkom op feestjes van zijn vrienden) hebben nog maar net een plaatsje gekregen als zich het volgende aandient. Vandaag organiseert United Cubs in samenwerking met de stichting van Malunga een sporttoernooi voor de lokale kinderen.

En volgens Thembinkosi, ook een van de medewerkers van de samenwerkende stichting, is de lichte regen die valt alleen maar goed. Dit zijn de ‘blessings’ van boven. Een dag die begint met regen is een goede dag. De containeropslag op de indrukwekkend strak georganiseerde campus van Project Playground gaat open en de voorbereidingen kunnen van start gaan. We laden de mintgroene Transporter vol met shirts, ballen en bidons. De spraakzame chauffeur (Zuid-Afrikaanse maatschappij, politiek en het belang van investeren van je geld zijn de besproken onderwerpen) toetert naar een paar ‘cockroaches’ – illegale taxichauffeurs die de weg blokkeren. De weg naar onze tussenstop – de fruit- en groentemarkt – is op dit tijdstip al hectisch. De onderhandeling voor onze massale inkoop van fruit verloopt daarentegen soepel.

Guguletu, een andere sloppenwijk, is onze gastlocatie voor het toernooi. Op de prachtige nieuwe kunstgrasvelden versjouwen we de goals en zetten we de lijnen uit voor het toernooi op half veld. Alles onder toeziend oog van de scheidsrechters – die zich voor de gelegenheid in keurig officiële outfits hebben gestoken. Voetbal is heilig, voetbal is wetenschap, voetbal is alles. Zo fanatiek als de coaches waren tijdens de loting en instructie (een kwartier discussie over ingooien of intrappen) een paar dagen eerder, nog fanatieker zijn ze aan de zijlijn tijdens het toernooi zelf. Er wordt geschreeuwd alsof we in een kolkend Camp Nou staan. De gedrevenheid spat er aan alle kanten vanaf. Ondertussen combineren de trainers hun strenge instructies met een scherp oog voor het scouten van de laatste talentjes.

En die zijn er. Jongens en meiden die al op jonge leeftijd de sterren van de hemel spelen. Eigenlijk op een verloren veldje ver weg van het grote wereldwijde voetbal, maar door Project Playground en hun samenwerking met Europese clubs (Ajax, AC Milan) gelukkig mogelijk met perspectief. Vandaag zijn het echter geen allures die centraal staan. Alles draait om winnen.

Om de prestaties te leveren, is rond lunchtijd de braai gloeiend warm gemaakt. Verse braadworsten vinden hun weg naar de broodjes hotdog voor de uitgeputte maar voldane 100 deelnemende kinderen . De tenues van de teams worden vervangen door een nieuw shirtje met de bekende welp erop. En er zijn medailles voor iedereen – dat is waar United Cubs inmiddels wereldwijd bekend om staat. Iedereen is een winnaar. En zoveel strijd er op het veld is, zoveel verdraagzaamheid is er daarna tijdens de medaille-uitreiking.

Weinig is te merken van de verkeerd ingekleurde geschiedenis van Zuid-Afrika en Kaapstad in het bijzonder. Trainers en kinderen hebben een gemeenschappelijke deler: voetbal. De verwachtingen worden ruimschoots ingelost en het gezegde van Thembinkosi is kracht bijgezet: de regen lijkt te hebben geholpen. Dat blijkt alleen al uit de enthousiaste reacties van alle toeschouwers en coaches. De vrijwilligersactiviteiten mogen al verder zijn ontwikkeld hier, we hebben opnieuw een mogelijkheid ingelost om kwetsbare kinderen uit de sloppenwijk een dag plezier te geven en waar we kunnen, waarden van samenwerking en respect bij te brengen.

Vandaag zijn het de jongens en de meiden van de toekomst die lol met elkaar hebben en sportiviteit nóg meer deel van hun bewogen levens maken – onmisbare zaken waar dan ook, voor wie dan ook.

Vrienden van Project Playground en United Cubs: dank jullie wel voor een geweldige samenwerking!

Thom

 

 

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *