Dromen

Gastblog van Jan Bijpost.

Negen jaar geleden ontmoette ik voor het eerst mijn inmiddels goede vriend Isac Skosan in de sloppenwijk Brazzaville, onderdeel van Atteridgeville, vlak buiten Pretoria. Het is deze man geweest die mij door zijn Township rondleidde, kennis liet maken met veel bewoners in golfplatenhutjes, zonder stromend water of elektra. Een toilet, de longdrop, als een diep gat in de grond. De meesten werkloos en nooit eerder een baan gehad, veel HIV besmettingen (meer dan 70%) en mensen die aan AIDS leden. Niet geregistreerd, geen uitkering, meestal één maaltijd per dag, ook dagen niets te eten. Uitzichtloos, tieners die voor 30 minuten beltegoed hun lichaam ter beschikking stellen. Kortom, een omgeving waar je eigenlijk niet wilt leven. Isac vertelde mij over zijn droom om een school te starten die de mensen aan een baan zou helpen. De school mocht echter niet in handen van de politiek zijn, noch van het bedrijfsleven, maar moest zijn van, en ter beschikking staan aan, de gemeenschap. Isac heeft mij geïnspireerd om samen met anderen het GetOn opleidingscentrum op te richten.

Nu negen jaar later kijken we terug op ons succes en dromen we vooruit. Dromen over hoe we nog meer kunnen bijdrage aan de persoonlijke ontwikkeling, het versterken van eigenwaarde, de kracht van delen en geven, het succesvol zijn.
Naast Drama is Sport volgens ons daarbij een belangrijk instrument. Je ontwikkelt uithoudingsvermogen, leert om te gaan met winnen en verliezen, ontdekt dat je samen meer bereikt dan alleen, je ervaart dat gedeelde verantwoordelijkheid iedereen verder brengt. En natuurlijk is sporten lol hebben, genieten en uitleven.

Nu voor het 2e jaar werken we samen met de nederlandse Stichting United Cubs. Een fantastische organisaties die sporten voor kinderen steunt met praktische adviezen en ervaringen maar ook financieel een partner is voor de jaarlijkse Sportdagen van GetOn. Samen met United Cubs brengen we een ieder die dat wil op de hoogte van de Sportdagen die worden gehouden van 23-25 juni a.s. in Pretoria Zuid-Afrika.

Jan Bijpost – Stichting GetOn

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *