3rd Orange Lion Cup groot succes!

Eindelijk was het dan zover. De afgelopen dagen had het niet meer geregend dus we maakten ons op voor een warme dag in Bangú. In de vroege morgen vertrokken we met onze groep van 11 vrijwilligers met een volgepakte bus naar de voetbalschool in Vila Aliança. Daar aangekomen waren zes van de acht teams al gearriveerd en kon het toernooi dus om precies 9.00u aanvangen. Uiteindelijk zou blijken dat de twee andere teams niet konden komen vanwege een politie inval in de aangrenzende wijk. We begonnen de dag met het uitdelen van de petjes, beschermend tegen de enorme hitte. Gezien het feit dat alle teams in clubkleding voetbalden, besloten we de bekende wit-oranje OKF-shirts pas aan het einde van de dag uit te delen.

De voetbalschool van IBISS (Centro de Treinamento do IBISS) werd gebruikt als speelveld en aangezien het complex maar één groot veld telt, en we toch een officieel toernooi wilden spelen, moesten we creatief omgaan met onze tijd. Na eerst een poulefase waarin alle teams drie wedstrijden van 20 minuten speelden, volgde er twee halve finales en een finale. Vanaf 10.00u begonnen ook de andere activiteiten op een pleintje naast het voetbalveld. Verschillende spellen als trefbal, zaklopen, tomato, diabolo en natuurlijk kleine potjes voetbal werden met veel enthousiasme afgewerkt. Naast deze sportieve activiteiten wilden we ook enkele educatieve spellen organiseren. Een memory card game en een spel waarbij de Engelse vaardigheden getest werden, lieten zien dat sommige kinderen in de favela erg slim zijn en gaf hen die misschien wat minder goed in voetbal zijn de kans eruit te springen.

Naarmate de dag vorderde kwamen er steeds meer mensen uit de favela het terrein op en kregen we veel goede reacties van ouders. Ook veel kinderen die niet tot een van de scholen behoorden deden vrolijk mee met alle activiteiten. Voor velen van hen is het leven in de krottenwijken niet gemakkelijk en de meesten hebben weinig tot geen kans om zich echt goed te ontwikkelen in dingen die ze leuk vinden. Vandaar is het extra mooi als ze een mooie dag hebben met sport, educatie, eten en drinken. Na de poulefase kreeg iedereen van Tía (de vrouw die de kantine beheert) hotdogs, soep en Guaraná. Na de lunch begonnen de finalerondes. CTI 1, CTI2, Chalé en Bairro Araujo speelden in twee halve finales van 30 minuten tegen elkaar en uiteindelijk zouden CTI 1 en Chalé de finale halen, waarin Chalé duidelijk de bovenliggende partij was. Wat mij persoonlijk vooral opviel was het hoge niveau dat werd behaald. Veel van de eerste teams van de clubs uit deze regio´s kunnen namelijk gemakkelijk met de Braziliaanse B-competitie meedoen, maar een stadion met een capaciteit van 3000 is vereist, iets wat uiteraard onmogelijk is te behalen.
De dag werd afgesloten met een heuse prijsuitreiking waarbij er voor iedereen een T-shirt en een medaille was, en voor de eerste vier teams mooie bekers. Voor de vrijwilligers werd de dag afgesloten met een funk party bij de plaatselijke churrasco.

Al met al kunnen we terugkijken op een geslaagde dag. Daarvoor wil ik via deze weg iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan dit toernooi. Hopelijk mogen er nog vele volgen en kan er een delegatie vanuit Nederland in 2014 naar Brazilië reizen om het mooie avontuur van Zuid-Afrika 2010 voort te zetten.

Joeri

Binnenkort volgt een fotoverslag van de dag.

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *