La Copa United de Ayacucho, Peru

La Copa United de Ayacucho, Peru

Update: Maandag 17 februari 2014

In samenwerking met United Cubs en Mama Alice wordt momenteel de La Copa United de Ayacucho afgewerkt. Het is de tweede editie van deze voetbalcompetitie en dit jaar is het deelnemersveld uitgebreid tot 20 teams. De competitie is een mix van wijkteams, schoolteams en teams vanuit voetbal academies en kent een mix tussen ‘arm’ en ‘rijk’. Er zijn twee groepen gemaakt gericht op kinderen onder de 9 en kinderen onder de 12 jaar. Er wordt op een kunstgrasveld gespeeld met ongeveer de grote van waar we in Nederland op zaalvoetballen en er wordt 6 tegen 6 gespeeld.
Voor United Cubs is het de eerste keer dat het een toernooi over een langere periode ondersteunt en het mag dus gezien worden als een pilot. De competitie loopt van 1 februari tot 22 maart, waarbij op 29 maart een grote finale dag wordt gepeeld. Inmiddels is de competitie drie speelrondes onderweg en ben ik erg tevreden over het verloop. Het gaat weliswaar soms op z’n Peruaans, maar er is een groot enthousiasme van kinderen, trainers en fans. Er zijn vergaderingen met trainers vooraf gegaan, officiële inschrijvingen voor de teams en streng toezicht op het naleven van de regels. Zo zijn van alle deelnemende spelers spelerslijsten met foto’s gemaakt om zo fraude te voorkomen. Dit is zeker geen overbodige investering want Peruanen hebben een hekel aan onrecht en vooral verliezen.

Wat de competitie uniek maakt is dat er wordt gespeeld op ‘La Bombonera’. Dit mini-stadionnetje is gelegen midden in het centrum van Ayacucho. De ligging is erg mooi onderaan een brug waardoor het ook veel toeschouwers trekt van ‘toevallige’ passanten. Het speelveld beschikt over twee tribunes waar ook veel fans op zijn te vinden. Verder begint de ‘Copa’ al aardig naam te maken in Ayacucho. Dit jaar hebben we zelfs mede door het zoeken naar locale sponsoren een heuse promotiecampagne op poten kunnen zetten. Er zijn 2.000 flyers gedrukt, 1.000 posters en een grote banner van 3 bij 5 meter bij het speelveld. De opbrengsten van locale sponsoren zijn zelfs hoger uitgevallen dan de kosten, hiermee kunnen we dus ook nog mooie prijzen voor de teams gaan kopen! Erg mooi allemaal en dit opent zeker ook nog deuren om de continuïteit voor volgende edities te waarborgen.

We hebben inmiddels net de 3e speelronde achter de rug en ik het erg naar m’n zin! Het geeft veel voldoening om al die leuke kindertjes te zien voetballen. De kinderen worden ook met de week brutaler naar mij toe en dat levert leuke conversaties op. Wat ook erg leuk is om te zien is het verschil in mentaliteit met Nederlandse kinderen. De kinderen lijken hier nergens bang voor te zijn en een tackle op een voor Nederlandse begrippen slecht kunstgrasveld lijkt ze weinig te deren! Op een Peruaanse kindertraan heb ik ook nog niemand kunnen betrappen al heb ik de nodige felle duels gezien. Wat gaat er dan verder op z’n Peruaans? Een eigenaresse van het voetbalveldje die je contract, dat met volle verstand is getekend, opeens niet meer respecteert op de openingsdag. Hier moest uiteindelijk wat extra geld voor bijgelegd worden om veel extra gedoe te voorkomen. Verder hebben we een team reglementair moeten laten verliezen aangezien ze te laat op het speelveld verschenen, betekend een deadline in Peru niet de afgesproken datum, maar 5 minuten voor het begin van de wedstrijd en is het informeren van trainers en scheidsrechters hier een vak apart. Gelukkig ben ik wat dat betreft flexibel en heb ik me hierdoor (nog) niet gek laten maken. Dit is ook mede te danken aan waardevolle hulp die ik krijg vanuit vrijwilligers van United Cubs, Mama Alice en de vorige organisator van de Copa de Ayacucho.

Ayacucho, Peru
Ayacucho is een stad met ongeveer 150.000 inwoners en ligt op de oostelijke hellingen van de Andes. De stad bevindt zich op een hoogte van 2761 meter en dat is zeker af en toe te merken. Er wordt Spaans en Quechua (taal van de Inca’s) gesproken. De stad is gelegen in een van de armere gebieden van Peru en was tijdens de jaren 1980 en 1990 een van de steden die het zwaarst is getroffen door de terreur van het ‘Lichtend pad’ (guerrillabeweging/ bron Wikipedia).
Momenteel is Ayacucho in de ban van de voorbereidingen voor carnaval. Dit wordt hier grootst gevierd en begint op 1 maart. Hierbij hebben ze een aparte traditie; de maand voorafgaand aan carnaval mag je iedereen natgooien met waterballonnen. De kans is dus groot op een nat pak bij het doen van een simpele boodschap in de stad. Gelukkig doen we hier als gringo’s ook aan mee en hebben we al een aantal keer flink revanche genomen.

Mama Alice
De competitie wordt in samenwerking met United Cubs en Mama Alice georganiseerd. Mama Alice is humanitaire hulporganisatie zonder binding met religie, politiek of levensovertuiging. De enige overtuiging is dat straatkinderen, waar dan ook ter wereld, geholpen moeten worden. In Ayacucho biedt het gratis dagopvang aan kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Het richt zicht tot de kinderen door middel van drie pijlers: onderwijs, welzijn & zorg, vakopleidingen. Voor meer informatie over deze mooie organisatie zou ik jullie graag verwijzen naar de website van Mama Alice. (www.mamaalice.nl)

3   6   7   12

Update: Zaterdag 1 maart 2014

Donderdag 27 februari, La Copa United de Ayacucho

Even een update vanuit Ayacucho waar we bezig zijn met de La Copa United de Ayacucho! De afgelopen week is erg druk geweest aangezien we drie volle speelrondes hebben afgewerkt. Door het grote aantal teams was het nodig om ook één zondag en één woensdag te spelen. En deze zijn weer met succes en veel plezier gespeeld. Momenteel is dat ook ideaal aangezien de kinderen hier nog vakantie hebben tot maart. Er zijn nu 6 speelrondes geweest en dat maakt het interessant om de stand er eens bij te pakken. Enkele teams beginnen zich al te onderscheiden en lijken voor de prijzen te gaan. Daarbij is het belangrijk om bij de eerste vier plekken te eindigen, want deze teams kwalificeren zich voor de finaledag op 29 maart.

Sábado 22 febrero
De zaterdag begon iets later dan gepland, dat had te maken met dat de scheidsrechter de dag iets later dacht te beginnen. Het (op tijd) komen opdagen van scheidsrechters is het enige puntje waar ik me op de wedstrijddagen nog een beetje voor kan stressen. We hebben helaas maar één goeie scheidsrechter en daar moeten we zuinig op zijn. Met een aai over de bol en een schop onder de kont probeer ik ze volgens onze richtlijnen ‘op te voeden’ en ze daarbij tevreden te houden. De zaterdag was een mooie dag met mooie wedstrijden en blije kinderen. Zaterdag ben ik ook begonnen met filmpjes te maken aangezien we een mooi filmpje willen maken over deze Copa. Het filmen werd gelijk beloond met een mooie ‘tiki taki’ aanval van Superstar United. Alleen de goal ontbrak nog op het eind, maar misschien bewaren ze deze wel voor de finale dag?

Domingo 23 febrero
Afgelopen weekend dus twee wedstrijddagen, maar op vermoeidheid was niemand te betrappen. We ‘moesten’ zondag uitwijken naar een andere speellocatie. Dit was te danken aan wat moeizame onderhandelingen met het speelveld waar we alle andere wedstrijddagen wel afspelen. Gelukkig konden we afgelopen zondag terecht bij El Golazo. Dit is een sportveld naast het stadion van de locale profclub Inti Gas. Ook dit was een mooie en bijzondere locatie met een uitzicht op de stad en bergen van Ayacucho. We hadden deze dag ook nog een speciale gast. De La Copa United de Ayacucho verwelkomde haar eerste alpaca op het speelveld. Dit leverde uiteraard veel plezier en lachende gezichten op. Wel besloten we al snel dat het toch fijner was als deze aparte lama het speelveld zou verlaten. Een klein minpuntje; een team had niet helemaal door dat zij de laatste wedstrijd van de dag zouden spelen. Zij moesten noodgedwongen met z’n drieën (tegen 6) beginnen aan de wedstrijd. Later kwam er nog wel versterking aangehold maar dit mocht de grote uitslag niet meer baten.

Miercoles 26 febrero
Afgelopen woensdag was het de dag voor sub 12 om wat wedstrijden in te halen. Het lukt niet om alle teams op een dag te laten spelen vandaar dat bij onder 12 elke week twee teams vrijaf hebben. Er waren enkele zeer spannende wedstrijden en er werd goed gevoetbald. De favorieten moesten tegen elkaar maar een echte genadeklap is er nog niet uitgedeeld. De komende weken gaat het dus nog erg spannend worden!

Aankomende zaterdag staat de 7e speelronde op het programma, we zijn dus al over de helft! Zaterdag wordt een bijzondere dag omdat het carnaval is in Ayacucho. Dit gaat ongetwijfeld mooie beelden opleveren aangezien de gehele optocht langs ons veld komt. Verder zijn de bekers en medailles uit Lima gekomen en is vandaag de opdracht uitgegaan om voor alle deelnemers (240 kids) een shirt te laten maken. Deze zullen zij ontvangen op de finale dag. Persoonlijk heb ik ook iets om naar uit te kijken aangezien ik volgende week ga genieten van een ‘midweekje’ vakantie. Op vakantie gaan tijdens het reizen kan hier allemaal en ik ga samen met mijn vriendinnetje even de stranden van Peru opzoeken.

Foto 5 foto 2 foto 1 Bekers

 

Update: 25 maart 2014

Op naar de finales van de La Copa United de Ayacucho!

We zijn inmiddels enkele weken verder en de reguliere competitie is afgelopen. De teams die zich bij de eerste vier hebben weten te plaatsen mogen zich opmaken voor de grote finaledag aankomende zaterdag 29 maart. De afgelopen weken is hier hard voor gestreden en hebben we mooie ervaringen beleefd.

Show van Renzo Patadita
Een van de verassende hoogtepunten afgelopen weken was een voetbalshow van balgoochelaar Renzo Patadita. Dat deze bekende Peruaanse voetballer op de La Copa United de Ayacucho verscheen was wel erg toevallig. Een dag eerder ontmoete we zijn ´manager´ tijdens het kopen van voetbalprijsjes voor de Copa. We kwamen in gesprek en deze vriendelijke meneer liet al snel blijken dat hij een mooie show voor ons kon regelen, aangezien Patadita in Ayacucho was. Na snel even op internet gekeken te hebben was ik overtuigd. Hij scheen ook eerder shows tijdens interlands gedaan te hebben en daar kwamen Messi, Neymar en Maradona ook aan bod. Wie zou ik dan zijn om deze man toegang tot de Copa te weigeren? Toen het ook nog eens echt op vrijwillige basis kon gebeuren hebben we snel de coaches gebeld en het programma aangepast.
Het bleek allemaal zeker de moeite waard want we hadden een prachtige show. Als slagroom op de taart werd ik ook nog even gevraagd om wat kunsten met hem te vertonen en dat was allemaal erg grappig. https://www.youtube.com/watch?v=OHkBHG3omuw
Na afloop kregen alle aanwezigen kinderen ook nog een tasje met schoolspullen wat het feest helemaal compleet maakten.

Finaledag
29 maart is de grote finale dag. Vier teams van onder 9 en vier teams van onder 12 hebben zich hiervoor geplaatst. S’ochtends zijn de semifinales, s´middags de finales. Het zijn voornamelijk de voetbal academies die overblijven aangezien die ook vaak met elkaar trainen. Wel behoren hier ook twee teams van Superstar United bij die een connectie heeft met Mama Alice. Het gaat nog spannend worden want de teams zijn erg aan elkaar gewaagd en de mooie prijzen in het vooruitzicht zijn een extra motivatie. We hebben voor de nummers 1 tot en met 3 bekers en medailles en ook nog individuele prijzen. Zo hebben Siem en Luuk de Jong een gesigneerd shirt beschikbaar gesteld voor de beste speler van onder 9 en 12!
Niet alle teams komen dus in actie op de finaledag, maar iedereen wordt in het zonnetje gezet. Zo hebben we een speciaal shirt laten maken voor alle deelnemers met het logo van de Copa United de Ayacucho en ontvangen zij ook nog een mooie medaille ter participatie. Een team heeft al gebruik mogen maken van deze mooie shirts. Aangezien zij nog niet over team shirts beschikten mochten zij bij hoge uitzondering al spelen in deze shirts.

Update:  3 april 2014

Iedereen is winnaar bij de La Copa United de Ayacucho

Zaterdag 29 maart was het dan eindelijk zo ver. De grote finale dag van de La Copa United de Ayacucho. De teams van onder 9 en 12 hebben vanaf 1 februari gevochten als leeuwen om de finales te bereiken. Helaas konden er zich maar 8 teams in totaal plaatsen. Maar geen teleurstelling bij andere teams, want uiteindelijk werd iedereen een winnaar op deze speciale dag.

De voorbereiding op deze finale liep echter wat anders dan gepland. Het scheelde niet veel of ik had deze dag helemaal niet meer meegemaakt. We hadden namelijk besloten om afgelopen week nog even een uitstapje te maken naar de jungle van Peru. Het zou allemaal precies in de planning passen en ik zou netjes de avond van te voren terug zijn. Dit liep wat anders dan gepland. Waar de heenweg al wat extra tijd nam door stenen op de weg, was de weg terug dramatisch. Uiteindelijk hebben we bijna 15 uur over een rit gedaan die normaal 5 uur in beslag zou nemen. Daar sta je dan 7 uur te wachten midden in de bergen in hoop dat er progressie wordt geboekt met het wegslepen van stenen. Achteraf bleken we nog geluk gehad te hebben aangezien een kennis die een dag eerder de zelfde route had gedaan er in totaal 32 uur over had gedaan. Geen pretje dus.

De finaledag begon voor mij dus iets zwaarder dan normaal. Gelukkig verdwijnt de vermoeidheid snel als je al die leuke en enthousiaste kindertjes ziet rondhuppelen door ´La Bombonera´. De teams hadden er zin in al was er wel wat spanning te merken. Luid toegejuicht door een grote fanschare werd er gevochten voor elke meter. Waar er in Nederland wel eens wordt geklaagd over schreeuwende ´voetbalouders´ langs de lijn, gaat dat hier in het kwadraat. Het is soms maar beter dat mijn Spaans niet helemaal toereikend is om alle woorden te verstaan. Gelukkig hadden we twee goeie scheidsrechters die de boel aardig in de hand konden houden. Waar de favoriet van sub 9 (Superstar United) een beetje door het ijs zakte, had de favoriet van onder 12 (Brasil-Peru) aanmerkelijk minder last van plankenkoorts. Zij gingen  uiteindelijk ook met de prijzen aan de haal.

Eindstand:

SUB 9
Primero puesto: Brasil-Peru B
Segundo puesto: Brasil-Peru A
Tercero puesto: Estudiantes Unidos A

SUB 12
Primero puesto: Brasil-Peru C
Segundo puesto: Estudiantes Unidos B
Tercero puesto: Brasil-Peru D

Deze teams ontvingen allemaal mooie bekers en medailles. Daarnaast werden de beste spelers en keepers van beiden categorieën nog in het zonnetje gezet. De beste speler van onder 12 ontving een officieel gesigneerd Ajax shirt van Siem de Jong, en de beste speler van onder 9 een gesigneerd Borussia Monchenglabach shirt van Luuk de Jong. De beste keepers gingen naar huis met een mooi keeperspakketje waaronder een tasje, keepershandschoenen en een keeperstrui. Hun dag kon zeker niet meer stuk. Waar 6 teams dus in de prijzen vielen, waren er nog 14 andere teams die daar net naast grepen. Gelukkig had United Cubs daar een mooie verassing voor. Want alle deelnemers kregen uiteindelijk een officieel La Copa United de Ayacucho shirt plus een medaille ter participatie. Hoe blij de kinderen hier mee waren bleek de dag er na. Het zoontje van een van de vrijwilligers had geslapen met de medaille om z´n nek en wilden hem voor altijd omhouden.

Terugkijkend heb ik een fantastische tijd beleefd met dit mooie toernooi in dit prachtige land. Ik wil hierbij United Cubs bedanken voor de ondersteuning van dit toernooi en de onvergetelijke momenten die we hiermee hebben achtergelaten bij de kinderen. Daarnaast ook Rutger Hoogstra, organisator van de vorige editie, die met zijn hulp op afstand een zeer bruikbare bijdrage heeft geleverd. Mijn ´job´ zit er op voor hier en ik ga me opmaken voor een mooie reis door Peru, Bolivia, Argentinië en uiteindelijk het WK in Brazil.

Groeten,

Kristian Engel.

ayo6 ayo5 ayo2 ayo1

 

—————————————————————————————————————————

Dit toernooi wordt georganiseerd door Kris Engel. Wie Kris is en zijn motivatie voor het organiseren van het toernooi lees je hier

0 antwoorden

Laat een reactie achter

Wilt u zich mengen in de discussie?
Voel u niet bezwaard om bij te dragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *